bus auto fiets
Menu
Terug naar nieuws

Hypotheek in 2021: dit zijn de belangrijke veranderingen

12 januari 2021

Een nieuw jaar betekent ook nieuwe regels voor het afsluiten van een hypotheek. In dit artikel lees je meer over enkele belangrijke wijzigingen die zijn ingegaan voor 2021.

Tweede inkomen telt voor 90% mee
Vanaf 1 januari 2021 telt bij het samen aanvragen van een hypotheek het tweede inkomen voor 90% mee. Voorheen was dit 80%, dus deze aanpassing maakt het kopen van een woning toegankelijker. Het betekent echter niet automatisch dat tweeverdieners meer kunnen lenen. Dit hangt namelijk af van de nieuwe woonquotes van het Nibud over het percentage van het inkomen dat voor de hypotheek mag worden gebruikt.

NHG-kostengrens omhoog
De kostengrens voor de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) is in 2021 verhoogd naar € 325.000,-. Dit is een verhoging van € 15.000,- ten opzichte van 2020. Het is binnen de kostengrens mogelijk om de kosten van een verbouwing mee te financieringen, onder de noemer kwaliteitsverbetering. Het totale bedrag van de koopsom van de woning + de verbouwkosten moeten dan onder de kostengrens blijven. Als je extra geld bij wilt lenen voor energiebesparende maatregelen aan de nieuwe woning – denk aan extra isolatie of energiezuinige ventilatie – dan kun je hiervoor maximaal 6% van de woningwaarde extra lenen. De NHG-premie blijft net als in 2020 0,7%. Dat betekent dat je voor het afsluiten van NHG eenmalig 0,7% over de hoogte van je hypotheek betaalt.

‘Coronatoets’ voor zelfstandig ondernemers
De coronacrisis heeft helaas flinke impact gehad op veel zzp’ers en ondernemers. Vaak zullen zij daarom bij het afsluiten van een hypotheek een zogenoemde ‘coronatoets’ moeten invullen. Daarin geven ze aan of ze financieel zijn getroffen door de crisis. Is het antwoord ‘nee’, dan moet dit toegelicht kunnen worden.

Meer belastingvrij sparen
Goed nieuws als je aan het sparen bent voor een koophuis: het heffingsvrij vermogen (hierover betaal je geen belasting) wordt verhoogd van € 30.846,- naar € 50.000,-. Fiscale partners kunnen dus tot € 100.000,- belastingvrij sparen.

Studieschuld weegt minder zwaar
Een studieschuld weegt vanaf dit jaar minder zwaar mee bij het aanvragen van een hypotheek. Voorheen werd gerekend met een vast percentage, maar nu wordt de gemiddelde rente over de afgelopen 5 jaar als uitgangspunt genomen. Door de historisch lage rente betekent dit dat je meer kunt lenen.

Sluit en geef nog een woning op
{{interestList.plots.length}}
{{plot.PlotNr}}. {{plot.PlotType}}

Tip:
Voeg meerdere
woningen toe